Ook zo gek op TikTok? Het kan zomaar zijn dat je de app binnenkort niet meer kunt downloaden of updaten. Als TikTok niet snel een koper vindt voor zijn Amerikaanse activiteiten, kan de app in Nederland, de VS en de rest van de wereld verdwijnen uit de appwinkels. Dat zeggen juristen tegen RTL Z. TikTok stapt naar de rechter om precies dat te voorkomen.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt TikTok het leven onmogelijk te maken in de VS en daarbuiten. Als het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten niet verkoopt aan een Amerikaans bedrijf, mogen bedrijven en personen uit de VS geen zaken meer doen met ByteDance, het moederbedrijf van TikTok.

En onmogelijk wordt het, zeggen juristen tegen RTL Z. Want het decreet waarin Trump dreigt met een transactieverbod, laat weinig ruimte aan Apple en Google, de bedrijven die de app-winkels aanbieden waarin jij apps downloadt voor je smartphone.

“Het transactieverbod kun je zo lezen dat de Apple App Store en de Google Play Store geen zaken meer mogen doen met ByteDance. In theorie kan dat betekenen dat niemand, waar ook ter wereld, de app kan downloaden uit de app-winkels”, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en privaatrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.