Het kabinet gaat tóch geen extra landelijke maatregelen aankondigen vanavond. Dat zeggen bronnen tegen RTL Nieuws. Eerder overwoog het kabinet nog het maximum aantal aanwezigen bij bijvoorbeeld huwelijken en begrafenissen terug te schroeven, maar daar wordt van afgezien.

Het kabinet zal vanavond geen nieuwe landelijke maatregelen aankondigen. Het blijft bij een waarschuwing, al noemen bronnen het wel nadrukkelijk een ‘laatste’ waarschuwing.

“De volgende halte is dat we opnieuw strenge maatregelen moeten nemen om te voorkomen die ook de economie weer gaan schaden.”

Zorgen om feestjes en partijen

Het kabinet maakt zich grote zorgen om het aantal besmettingen dat bij mensen thuis, op feestjes, bruiloften en partijen plaatsvindt. Zulke samenkomsten blijken te vaak ‘superspreading events’. Het kabinet overwoog daarom in zalencentra het maximumaantal personen weer terug te schroeven, maar ziet daar nu toch van af.

Wel zal er vanavond tijdens de persconferentie benadrukt worden dat ook in die zalen mensen moeten blijven zitten, zoals dat ook in de horeca moet. Uitbaters zullen dat ook moeten gaan controleren.

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zal om 19:00 uur live te zien zijn op RTL 4, RTL Z en onze website. 

© Aangeboden door RTL Nieuws

Thuissituaties

Het kabinet wil ook expliciet ingaan op feestjes die mensen thuis geven. Hoewel er niet kan worden gehandhaafd, wil het kabinet wel het dringende advies geven dat ook thuis echt anderhalve meter afstand moet kunnen worden gehouden.

Er wordt ook over gedacht voor thuis een maximumaantal bezoekers te adviseren, al is daar volgens ingewijden nog discussie over.

Wel volgt het kabinet het OMT-advies over de verkorte duur van de quarantaine waarschijnlijk op. Mensen voor wie de kans groot is dat zij besmet zijn geraakt met het coronavirus hoeven nog straks maar tien dagen in quarantaine, gerekend vanaf het moment van mogelijke besmetting. Dat was twee weken. 

Dit geldt ook voor reizigers uit oranje en rode reisgebieden. © Aangeboden door RTL Nieuws

‘Vooral regionaal bestrijden’

Bij de jaarlijkse heisessie benadrukten Rutte en De Jonge vanmiddag dat het coronavirus vooral regionaal bestreden moet worden. “Als de aantallen te veel oplopen wat mogelijk is, moet je lokaal doen wat mogelijk is om het daar in te dammen, in combinatie natuurlijk met landelijke maatregelen waar dat zinnig is”, zei Rutte. “Je ziet het vooral in Amsterdam en in mindere mate in Rotterdam stijgen. En het beleid is om het uit te stampen waar het zich voordoet.”

De regio Amsterdam zal vanavond wel extra regionale maatregelen bekend gaan maken. Wat die precies zullen zijn, zal burgemeester Halsema om 20.30 uur vertellen. Dat is live te volgen op onze site.