Afgelopen Woensdag heeft de gemeenteraad besloten dat het tijd is om het figuur ‘zwarte piet’ af te schaffen tijdens de optochten (eindelijk). In Nijmegen zie je 5 December in ieder geval geen ‘zwarte piet’ meer, Nijmegen is in overleg met het plaatselijke sinterklaascomité om ander soort ‘piet’ figuren te gebruiken. Dan moet je denken aan gekleurde pieten (rood, groen, blauw etc.) en aan roetveegpieten (pieten met een paar roet strepen op hun gezicht). 

Volgens de indieners van de motie lieten veel Nijmegenaren tijdens de antiracismedemonstratie afgelopen week in de stad al horen dat ze ‘zwarte piet’ als zeer kwetsend en racistisch ervaren. Actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet riep bij die gelegenheid op om ‘zwarte piet’ uit Nijmegen te verbannen! Ook Arnhem sluit zich hierbij aan!

Mocht het sinterklaascomité nou toch een ‘zwarte piet’ laten rondlopen dan wordt hun volledige subsidie ingehouden. De subsidie is een van de grotere redenen dat er überhaupt een intocht kan zijn.

Bedankt GroenLinks, PvdA en de Partij voor de dieren voor het indienen van deze motie tegen ‘zwarte piet’. Had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren maar gelukkig is zwarte piet nu verleden tijd in Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Hilversum, Nijmegen en Arnhem. Nu de rest nog!

#blacklivesmatter #kickoutzwartepiet