Een deel van de bekeuringen die zijn uitgeschreven voor te weinig afstand houden, zal nooit bij overtreders op de mat belanden. Dat komt doordat boa’s en agenten niet altijd de juiste informatie in de proces-verbalen hebben gezet.

Dat zegt vakbond BOA-ACP tegen de NOS. Tot nu toe zijn ruim 10.000 bekeuringen uitgedeeld door de politie en handhavers voor te weinig afstand houden.

Volgens voorzitter van BOA-ACP Richard Gerrits moet door een agent of boa beschreven worden hoe ze tot de conclusie zijn gekomen dat iemand geen anderhalve meter uit elkaar staat. Vooral toen de coronamaatregelen net van start gingen, is dat volgens hem niet altijd gebeurd.

Noodverordening toevoegen

Daarnaast hebben boa’s en agenten niet altijd de noodverordening bij hun proces-verbaal gevoegd, wat wel verplicht is. “Een aantal boetes zal dus niet geïnd kunnen worden”, zegt Gerrits tegen de NOS.

Het Openbaar Ministerie controleert alle ingestuurde processen-verbaal en erkent dat een deel van de boetes vooralsnog is afgekeurd. Om hoeveel boetes het gaat, is nog onduidelijk. Het OM zoekt dat nog uit.