Zit jij ook de hele dag achter je beeldscherm voor je werk? Dan heb je waarschijnlijk aan het einde van de dag vermoeide ogen. Ook wel computerogen genoemd. De computer is niet meer weg te denken uit ons leven. Toch kun je je ogen in shape houden met deze 5 tips.

1. Goede verlichting

Licht moet van boven of van de zijkant komen, maar vooral niet weerkaatsen in het beeldscherm. Je kan ook dichtbij het raam kunnen zitten zodat je natuurlijk licht hebt.

2. Neem voldoende pauze

Het beste is natuurlijk om elke 15 minuten een mini pauze in te lassen. Enkele seconde je ogen ergens anders op richten is al voldoende. Je ogen zijn er namelijk op ingesteld om zich op verschillende afstanden te richten. Kijk je continu naar hetzelfde beeldscherm dan raken je ogen vermoeid. Je kan ook even je ogen kunnen sluiten.

3. Knipperen

Knipperen is belangrijker dan je denkt. Het activeert de traanklier. Elke keer als je met je ogen knippert wordt er traanvloeistof over je oog verspreid wat ervoor zorgt dat je ogen vochtig blijven. Van nature knipperen ogen gemiddeld 20 keer per minuut. Zit je gekluisterd aan je computer dan doen ze dit nog maar 5 keer per minuut. 

4. Kijk naar je toetsenbord

Leer jezelf aan tijdens het typen naar je toetsenbord te kijken in plaats van naar het beeldscherm.

5. Opvallend voorwerp naast je computer

Zet bijvoorbeeld een leuke cactus in een opvallende kleur pot naast je computer. Zet hem zo neer dat je hem ziet terwijl je naar je computerscherm kijkt.

Je ogen zijn immers waanzinnig belangrijk in je dagelijks leven, zorg dan ook goed voor ze!