De centrale schriftelijke eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaat dit jaar niet door. Na de zomer kunnen ze gewoon door naar het MBO, HBO of universiteit bevestigen bronnen in Den Haag.

Het halen van de schoolexamens, die de leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt is genoeg voor een diploma. In een verklaring richtte minister Slob zich als eerste op de leerlingen zelf. ‘Is het wel mogelijk om een volwaardig diploma te halen in deze tijden?’ ‘Besluiten die vandaag genomen worden kunnen morgen alweer worden ingehaald door de werkelijkheid’ ‘Als verantwoordelijk minister doe ik er met alle andere betrokkenen alles aan om leerlingen een volwaardig diploma te laten halen.

Verschillende onderwijsorganisaties hebben al naar de overheid geroepen om de examens te schrappen. Die roep werd luider na het kabinet overleg afgelopen maandag om nog strengere maatregelen in te gaan voeren tegen het coronavirus. Door het verbod om groepen te vormen tot 1 juni zijn school eindexamens nu ondenkbaar.

Door de studenten door te laten gaan naar hun vervolgopleidingen voorkom je dat aankomend schooljaar de opleidingen leeg komen te staan.