Het kabinet komt met harde maatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle evenementen en samenkomsten die voor 1 Juni plaats vinden worden verboden!

Premier Rutte was niet blij met hoe Nederland omging met het coronavirus, ‘overvolle stranden, dat is echt asociaal’ ‘We gaan de bestaande afspraken aanscherpen zodat ons zorgstelsel niet overbelast raakt door de enorme druk’

Hier even de drie belangrijkste nieuwe regels op een rijtje:

  1. Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten worden verboden tot 1 Juni en de politie gaat optreden als drie of meer mensen zich niet aan de regels houden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden wat uitzonderingen.
  2. De burgermeesters krijgen meer bevoegdheden om te handhaven. Ze kunnen makkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten als daar te veel mensen te dicht op elkaar zitten.
  3. Er worden boetes uit geschreven als je de 1,5 meter afstand regel breekt, het gaat hier om een boete van 400 euro voor personen en 4000 euro voor bedrijven. 

Daarnaast zijn de thuisquarantaine-maatregelen aangescherpt. Als iemand uit je gezin koorts heeft dan blijft het hele gezin thuis. Ook moeten winkeleigenaren rekening houden dat ze niet te veel mensen tegelijk naar binnen laten want anders kan de burgermeester een boete uitschrijven van 3000 tot 4000 euro en overgaan tot het sluiten van de deuren van dat bedrijf.