Nu het coronavirus hier in Nederland is, is er paniek. Mensen dragen preventief mondkapjes en smeren zichzelf helemaal in met desinfectiehandgel. Is dit wel nodig of is het allemaal een beetje overdreven?

De maatregelen die wij kunnen nemen is hetzelfde als bij de griep of een verkoudheid zegt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ‘Hoe zieker iemand is, hoe meer het virus zich kan verspreiden’. Het wordt overgedragen door hoesten en niezen, ook kunnen ziektewekkers makkelijk via de handen worden verspreid. 

Het virus wordt in ieder geval niet via dieren of voedsel verspreid. Er wordt wel rekening gehouden dat het virus in China door een dier is overgedragen naar een mens.

Hoe kan je een besmetting nou het beste tegen gaan? Hieronder staat wat tips & tricks voor iedereen die er toch een beetje de kriebels van krijgt.

–      Was je handen regelmatig

–      Gebruik handalcohol of desinfecterende handgel als alternatief voor het wassen van je handen

–      Hoest of nies in je elleboog

      Goede hygiëne

De mondkapjes zijn dus niet zo nodig, alleen hulpverleners die met geïnfecteerde mensen werken dragen deze omdat ze heel dicht op de patiënt staan. ‘Voor de gemiddelde, gezonde Nederlander is een mondkapje niet nodig’ zegt het Rode Kruis na een gesprek met de NOS.