Iedereen heeft er wel eens last van: je kan niet meer stoppen met kijken naar je favoriete serie. Elke keer denk je:’nog eentje dan.’ Maar wat als je écht niet meer kan stoppen?

Dan kan je vanaf nu geholpen worden aan je ‘verslaving’. Het blijkt namelijk echt steeds groter een probleem te worden. Sommige mensen zijn zo verslaafd aan streamingdiensten zoals Netflix, dat hun gezondheid eronder lijdt. Je slaapt er namelijk minder door, presteert minder goed op school of werk en verwaarloost je sociale leven.

Nu hebben de eerste mensen met een bingewatchverslaving aangeklopt bij de Harley Street Clinic in het Verenigd Koninkrijk. Ze wilde niet meer dat deze verslaving hun leven overnam en wilde hulp.

Adam Cox, een Britse psychotherapeut behandelde drie patiënten met zo’n verslaving. In The Telegraph vertelt hij: “Alle drie waren ze in een gevaarlijke lus terechtgekomen waarbij ze er maar niet in slaagden om te stoppen met kijken naar een bepaalde serie. Ze móesten gewoon de volgende aflevering bekijken, en de daaropvolgende én de daaropvolgende.”

Dat komt volgens hem omdat een goede serie het beloningsmechanisme in de hersenen stimuleert. “Een tv-cliffhanger stimuleert, net als bij alcohol en drugs, het beloningsmechanisme in het brein. Er komt dopamine vrij en dat kan een probleem vormen voor mensen die veel stress of angst ervaren. Ze creëren een slaaptekort, waardoor hun productiviteit daalt en ze geen goede relaties meer kunnen aangaan.”

Een bingewatchverslaving is nog geen erkende verslaving maar daar kan binnenkort dus best verandering in komen…