Maria Guadalupe Lopez Esquivel, oftewel La Catrina, is om het leven gebracht door de Mexicaanse politie tijdens haar arrestatie.

Ze is pas 21 jaar maar toch stond zij aan het hoofd van een moordcommando van het drugskartel Jalisco New Generation. Onder haar leiding zijn vorig jaar veel agenten in de een hinderlaag gelokt en zijn er veertien agenten om het leven gebracht. Ook waren negen agenten gewond geraakt.

La Catrina was ondergedoken maar door een tip is ze gevonden in een safehouse. Hier werd ze bewaakt door gewapende kartelleden. Tijdens de arrestatie zijn zeven kartelleden opgepakt. La Catrina is door een kogel in haar nek overleden.

Veel mensen kende de kartelhoofd ook door Instagram. Ze plaatste veel posts en liet graag haar uiterlijk zien. Ook poseerde ze regelmatig met wapens. Jalisco New Generation wordt momenteel als het gevaarlijkste kartel in Mexico.

Op social media gaan beelden rond van de 21-jarige die in haar laatste momenten naar adem zit te snakken. Een agent probeert haar nog te kalmeren en er zou een helikopter onderweg zijn. Maar La Catrina overleed ter plaatste al aan haar nekshot.