Tien populaire apps, waaronder Tinder, Grinder en Happn, overtreden de Europese privacywet door privégegevens te verhandelen, dat concludeert de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet in een onderzoek.

De apps zouden gegevens delen met in totaal 135 commerciële instanties. Zo worden je leeftijd, geslacht, locatie, ip-adres, interesses en door datings-app ook je seksuele voorkeur doorgestuurd.

De andere Apps die hier schuldig aan zijn zijn: Muslim: Koranspreuken, My Talking Tom 2, MyDays, OkCupid, Perfect365, Period Tracker Clue en Wave Keyboard. Perfect365 zou de ergste zijn, die stuurt je data namelijk alleen al naar 72 bedrijven.

Volgens Forbrukerrådet wordt de datadeling wel in de privacy-voorwaarden gemeld, maar dat vinden ze niet genoeg. Je kan er namelijk geen toestemming voor geven en er is ook geen mogelijkheid om het uit te schakelen.

Helaas is dit probleem lastig tegen te gaan. Op een iphone of Android-telefoon kan je wel instellen dat je advertentie-ID niet zomaar gebruikt mag worden, maar een paar apps zouden deze instelling negeren…