De foto die Famke Louise (21) op haar Instagram deelde waarop ze in China tussen de dode dieren liep, leverde heel erg veel boze reacties en kritiek op. Ze zou volgens de caption onder de foto daar zijn om bont te shoppen voor haar kledinglijn maar niks is minder waar… 

Famke Louise was aanwezig op de Chinese bontmarkt om het te ontmaskeren voor haar Videoland-documentaire Bont Girl. Wat ze verklaarde tegenover RTL Boulevard.

“Nadat ik werd uitgeroepen als Dom Bontje, wilde ik met mijn eigen ogen zien hoe het eraan toegaat in de bontindustrie”, legt Famke uit in de documentaire. “Ik had hier destijds totaal geen besef van. Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen. Het was nodig om het opzetten van een kledinglijn als dekmantel te gebruiken en hiermee toegang te krijgen tot de bontmarkten en -boerderijen in China.”

In haar vlogs en muziekclips presenteert Famke Louise zich als een glamourgirl. Eerder wikkelde ze zich in een bontjas, droeg kleding gedecoreerd met bont en benoemde dit zelfs als statussymbool in haar nummer Vroom. Haar keuze voor bont heeft haar in 2018 de titel van Dom Bontje opgeleverd, een initiatief van de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

In Bont Girl gaat Famke Louise samen met de dierenactivisten Jenny en Thomas naar de binnenlanden van China waar bont ‘gekweekt’ en ‘geoogst’ wordt. Het randje bont, dat de capuchon van de in Nederland bij jongeren populaire parka siert, is vaak de vacht van een wasbeerhond en die worden daar op grote schaal gefokt. Het is geen ongevaarlijke reis. Ze gaan dan ook undercover en bezoeken inheemse bontfokkers om met eigen ogen te zien hoe de bontindustrie te werk gaat. 

Dit bracht risico’s met zich mee, met zelfs kans om achter de tralies te belanden.