Vandaag meldt RTL Nieuws dat het kabinet heeft uitgesproken dat de productie, het bezit en de handel van lachgas verboden gaat wordt.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, plaatst lachgas op lijst 2 van de Opiumwet vanwege de risico’s voor de volksgezondheid, de overlast en het aantal verkeersongevallen.

“We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken.”

Het aantal incidenten is erg toegenomen. Het Nationaal Vergiftigingen en Informatiecentrum kreeg in 2017 48 meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas. In 2018 waren dat er 54 en in de eerste helft van 2019 waren er al 67 meldingen.

Bekende lachgas-verkoper laat zich hier niet door tegenhouden en heeft laten weten dat hij er gewoon mee door gaat.