Justitie en Veiligheid wilt mensen die met drank op achter het stuur kruipen harder aan gaan pakken, dat blijkt uit het wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus.

Hij wilt strenger en effectiever optreden tegen deze bestuurders omdat het aantal verkeersdode door alcohol tussen 2016 en 2018 is verdubbelt. Wie voor het eerst gepakt wordt, loopt straks dus de kans om meteen zijn rijbewijs kwijt te raken. Bestuurders die hij rijbewijs kwijtraken of rijontzegging van langer dan twee jaar krijgen, moeten opnieuw rijexamen doen.

Het kabinet wilt graag dat het mogelijk wordt dat bestuurders onder invloed een rijverbod krijgen van maximaal vijf jaar en als ze die overtreden kunnen ze daar dan bijvoorbeeld een gevangenisstraf voor krijgen.

Op deze manier wilt Grapperhaus de aanpak van drankrijders aanscherpen. Deze week heeft de Eerste Kamer al een wet goedgekeurd die hogere straffen mogelijk maakt: per 1 januari wordt de maximumstraf voor het rijden onder invloed een jaar, in plaats van, drie maanden.

Het kabinet werkt daarnaast aan een campagne gericht op jongeren tegen het gebruik van lachgas in het verkeer.