Zwaarbewapende handlangers van El Chapo wisten de 28-jarige Ovidio Guzmán López te bevrijden. Even eerder hadden militairen hem gearresteerd.

Een poging de zoon van de drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, te arresteren in de Mexicaanse stad Culiacán is na een vuurgevecht met bendeleden mislukt, aldus persbureau Reuters vrijdagochtend. Militairen hadden hem opgepakt, maar ondanks alles wisten zwaarbewapende handlangers hem daarna te bevrijden. De 28-jarige Ovidio Guzmán López wordt verdacht van drugshandel in de Verenigde Staten.

Troepen van de Nationale Garde troffen Guzmán en drie andere personen aan tijdens een patrouille. De agenten werden in eerste instantie beschoten vanuit een huis waar zij, na een vuurgevecht, binnen wisten te dringen. Toen zij Guzmán wilden meenemen ging het mis. Bendeleden omsingelden het pand, terwijl ook op andere plekken in de stad agenten werden aangevallen en brandende blokkades zoals auto’s, banden, vuilnisbakken opgeworpen. Zij staken daarbij meerdere voertuigen en een tankstation in brand. Op veel plekken moesten bewoners onderduiken. Daarop besloot het leger de arrestatiepoging te staken. met als uiteindelijke gevolg een mislukte operatie en veel schade in de omgeving.

De militairen trokken zich uiteindelijk zonder Guzmán terug „om levens te sparen en de rust in de stad te herstellen”, zei de Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo tegen Reuters. Daarmee hield het geweld in de stad nog niet op. In de chaos ontsnapten elders in de stad tientallen gedetineerden uit een gevangenis.